PRATITE NAS

FacebookInstagramTwitter

Newsletter

Ime:
Email:

Istanbul - Oaza za sva čula

istanbulIstanbul je jedinstven po mnogo čemu. Iz njega izbija nostalgija prošlih vremena i čini se kao da će iza svakog ugla izaći neki stari ratnik ili dama prekrivena velom.

Grad na Bosforu podijeljen je vodenim povšinama na tri cjeline. Bosforski moreuz djeli Istanbul na azijski i evropski dio, dok kanal Zlatni Rog presjeca evropski. I baš tu nalazi se najljepši kraj Istanbula - Sultan Ahmet, pozicioniran južno od ovog kanala. Krenite od Aja Sofije (Svete Sofije), nekadašnje pravoslavne crkve koju su Turci posle osvajanja preuredili u džamiju. Dogradili su minarete, prekrečili freske i ispisali zidove citatima iz Kurana. Istanbul je tako dobio odromnu crkvu koja po strukturi podsjeća na Hram Svetog Save u Beogradu.

 

Preko puta nje nalazi se Plava džamija, a posjetite i Topkapi palatu koja je 400 godina bila rezidencija turskih sultana. O tome koliki je njen značaj za Tursku i islamsku kulturu govori podatak da se u njoj čuvaju ogrtač i mač proroka Muhameda.

Kada se umorite od istorijskih činjenica, vrijeme je da zakoračite u Kapali Čaršiju ili Veliki Bazar. Istanbul ima veliku pijacu u kojoj možete kupiti skoro sve što zamislite, ali znate već – sa turskim trgovcima pogađanje oko cijene se podrazumijeva pa nikad nemojte da prihvatite prvu ponudu.

A kako u Tursku i Istanbul bez kafe. Skuvaće vam je u bakarnoj džezvici, a poslužiti uz hladnu vodu i komad ratluka. A ko ne voli kafu tu je čaj.

A za kraj dana, kad vam dosade i muzeji i crkve, priuštite sebi opuštanje u hamamu jer hamami su najbolji u Turskoj. Istanbul je čuven po njima.

Bogata istorija, odlična kuhinja i izuzetno gostoljubivi stanovnici grada na Bosforu, učinili su Istanbul jednom od najpoznatijih destinacija svijeta. Ukoliko niste bili, obavezno ga posjetite, a i ako jeste vjerujemo da ćete mu se vratiti